Kosten/
vergoeding

De behandeling van psychische klachten door een vrijgevestigd zorgaanbieder wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor iedereen die 18 jaar of ouder is.
Psychologiepraktijk Van Spreeken valt onder de Generalistische Basis GGZ. Dat betekent dat de huisarts u naar de praktijk verwijst als er sprake is van “matig ernstige” klachten die (vermoedelijk) voldoen aan de criteria van een DSM-5 stoornis (Psychiaters en therapeuten stellen psychische stoornissen vast aan de hand van de Diagnostic and Statistical Manual, de zogenoemde DSM-5).

Ik heb voor 2024 contracten met de volgende zorgverzekeraars: 
ONVZ (ONVZ, VvAA, PNOzorg en Jaaah)
DSW (DSW, Stad Holland en InTwente)
Menzis (Anderzorg, Menzis, Hema en VinkVink)
Zorg en Zekerheid
CZ (CZ, CZdirect, Just, OHRA en Nationale Nederlanden)
Caresq (Eucare en Aevitae)
Achmea (Zilveren Kruis, ProLife, De Friesland, Interpolis, FBTO, Ziezo en De Christelijke Zorgverzekeraar)
ASR (a.s.r. en Ditzo)

Als u verzekerd bent bij een van deze zorgverzekeraars dan worden de kosten van de behandeling door de praktijk direct bij de zorgverzekeraar gedeclareerd. U hoeft dan niets zelf te betalen. Als u nog geen gebruik hebt gemaakt van zorg dit jaar, zal u van de zorgverzekeraar wel een rekening krijgen voor het Eigen Risico. 

Bent u verzekerd bij een zorgverzekeraar met wie ik geen contract heb dan betekent dit dat een deel van de behandeling voor eigen rekening kan komen, afhankelijk van het soort polis dat u bij uw zorgverzekeraar heeft. De naturapolis vergoedt voor therapie bij niet-gecontracteerde zorgverleners ca. 55% tot 80% van de kosten. De restitutiepolis biedt vrije keuze van zorgverleners en vergoedt behandelingen van niet-gecontracteerde zorgverleners voor 90-100%.  Ik raad u aan hier van tevoren goed naar te kijken zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan. Als er met uw zorgverzekeraar geen contract is, krijgt u maandelijks een rekening van mij, u kunt (een gedeelte van) het bedrag terugvragen bij uw zorgverzekeraar.

Generalistische basis GGZ (BG-GGZ)

Binnen de generalistische zorg worden de meest voorkomende stoornissen behandeld, die worden vergoed vanuit de basisverzekering. Complexe en ernstige stoornissen vallen onder specialistische GGZ, deze behandelvorm wordt niet geboden.
Uw huisarts bepaalt naar welke behandelvorm u wordt verwezen. Indien nodig kan de huisarts hierover met ons overleggen. U kunt ons ook bellen voor informatie of om uw hulpvraag te verhelderen.

Vanaf 2022 is er een nieuwe bekostiging voor de geestelijke gezondheidszorg: het zorgprestatiemodel. In de Basis GGZ zijn er met name prestaties in de vorm van diagnostiek en behandeling.

De duur van een consult bepaalt het tarief. Er wordt daarbij uitgegaan van de tijd die voor u in de agenda gepland is. Dit betreft de methode planning=realisatie. Als er meer dan 15 minuten van deze tijd wordt afgeweken wordt het consult achteraf aangepast op basis van de realisatie. De praktijk hanteert de tarieven voor gezondheidszorgpsychologen in een ambulante setting met kwaliteitsstatuut sectie II, die door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) zijn vastgesteld: www.nza.nl.

De meest voorkomende prestaties in de Generalistische Basis-GGZ voor 2024 zijn:

  • Diagnostiek consult 45 minuten (CO0432): €159,70 
  • Diagnostiek consult 60 minuten (CO0562): €183,44
  • Diagnostiek consult 75 minuten (CO0692): €223,48
  • Behandel consult 45 minuten (CO0497): €135,89
  • Behandel consult 60 minuten (CO0627): €161,46
  • Behandel consult 90 minuten (CO0887): €242,76
  • Telefonisch/e-mail consult 15 minuten (CO0237): €56,19
  • Telefonisch/e-mail diagnostiek consult 15 minuten (CO0172): €68,88
  • Schriftelijke informatieverstrekking aan derden (met toestemming) (OV0018): €104,69

Het kan zijn dat u op uw kostenoverzicht iets andere tarieven ziet. Dit komt omdat er met de zorgverzekeraar vaak andere (lagere) tarieven zijn afgesproken.

Alle activiteiten, zowel directe als indirecte tijd, in het kader van uw behandeling, vanaf aanmelding tot en met afsluiting, worden geregistreerd in een DBC (Diagnose Behandel Combinatie). Hieronder vallen behalve de sessies ook verslaglegging, telefonisch en e-mail contact, intercollegiaal overleg, enz.

Eigen Risico

U heeft te maken met het verplichte eigen risico dat voor alle verzekerde ziektekosten geldt. Dat eigen risico bedraagt 385,- euro per jaar. U kunt zelf voor een hoger eigen risico gekozen hebben.

Afspraken afzeggen

Een afspraak kunt u minimaal 24 uur van tevoren afzeggen of verplaatsen via telefoon, voicemail of e-mail. Wanneer het korter van tevoren is breng ik € 65,- voor het gemiste gesprek in rekening. De reden hiervoor is dat de vrijgevallen plek niet meer kan worden opgevuld. Deze kosten kunt u niet declareren bij uw zorgverzekeraar.

Niet verzekerde zorg

Voor de behandeling van gezondheidsklachten, die niet (meer) onder de verzekerde zorg vallen, geldt dat u deze behandeling zelf moet betalen. Hiervoor geldt een vast tarief (OV0012), dit bedraagt 131,82 euro per sessie van 45 minuten.

Zelfbetalers

Het tarief voor patiënten die de behandeling zelf betalen is 100% van de door de NZa vastgestelde tarieven voor de basis-GGZ.