Klachten en
behandelmethoden
Klachten
Behandeling vindt binnen de basis-GGZ plaats. Met de volgende klachten kunt u bij mij terecht:
- Stemmingsstoornissen (somberheid, depressie)
- Klachten na een traumatische gebeurtenis
- Burn-out klachten en overspannenheid
- Angstklachten (spanning, piekeren, fobieën, dwang)
- Psychische klachten samenhangend met zwangerschap,bevalling en/of ouderschap
- Negatief zelfbeeld, problemen met assertiviteit of sociale vaardigheden
- Slaapproblemen (mede door een van bovenstaande klachten)
- Onbegrepen lichamelijke klachten/psychosomatische klachten
- Rouwverwerking
- Psychische klachten bij (chronische) ziekte
Behandelmethodes
Tijdens de behandeling zal gebruik worden gemaakt van verschillende behandeltechnieken (o.a. CGT, EMDR, ACT, AFT).
Met CGT (Cognitieve Gedragstherapie) wordt gewerkt aan een specifieke klacht en het daarmee samenhangende problemen. Het gaat vooral om de manier van denken bij de klacht en de gevoelens en het gedrag die ermee gepaard gaan. Cognitieve gedragstherapie gaat ervanuit dat het niet de gebeurtenis zelf is die bepaalt hoe iemand zich voelt, maar de interpretatie hiervan en dus de gedachten hierbij. Veel belemmerende gevoelens worden veroorzaakt door een negatieve manier van denken. Het doel van cognitieve gedragstherapie is om te kijken hoe ons denken, ons handelen en ons gevoel elkaar beïnvloeden. Vaak wordt gebruik gemaakt van oefeningen om negatieve denkwijzen en niet-helpend gedrag te veranderen.
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Deze therapie is bedoeld voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere traumagerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken eraan een emotionele reactie oproept. Zie ook www.emdr.nl.
Bij ACT (Acceptence and Commitment Therapie) leren mensen niet direct de inhoud van hun gedachten te veranderen, maar leren zij om te gaan met deze gedachten. De vermoeiende worsteling met de eigen gedachten wordt gestaakt en mensen richten hun energie op wat voor hen werkelijk belangrijk is en welke waarden hieraan gekoppeld zijn (het waardegericht leven). De kern van ACT is de overtuiging dat het verzet tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven. Mensen worden gestimuleerd om zich te richten op zaken die wel op directe wijze te beïnvloeden zijn, zoals hun eigen handelen.
AFT (Affect Fobie Therapie) is een vorm van inzichtgevende psychotherapie. Binnen een inzichtgevende psychotherapie wordt betekenis gegeven aan de innerlijke wereld en innerlijke tegenstrijdigheden onderzocht. Patronen van denken, voelen en handelen, die vaak wortelen in de ontwikkelingsgeschiedenis, worden verhelderd. Door hier meer zicht op te krijgen kan de patiënt de omgang met zichzelf en anderen gaan veranderen.